Location:Sportlaan 5, 5671 GR Nuenen, Nederland
Phone:0653225692

In 2019 voor de 7de keer in Nuenen!

sopraan Laura Meenen

 

vrijdag 12 juli 2019
20:15 uur

De Regenboog
Sportlaan 5
Nuenen

KAARTEN BESTELLEN VIA DEZE LINK

 

Programma:
Johan Sebastiaan Bach (1685-1750)
Dubel Vioolconcert, BWV1043, deel l, Vivace

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Klarinet Concert in A, KV622, deel 1, Allegro

Charles Gounod (1818-1893)
Marguerite aria uit Faust ,

Edward Elgar (1857-1934)
Serenade voor strijkers

Peter Iljitsj Tsjaikovsky (1840-1893)
Wals uit het Zwanenmeer Opus 20

Josph Haydn (1732-1809)
Cello concert No. 1 in C, deel 1, Moderato

Edvard Grieg (1843-1907)
Holberg Suite Opus. 40

Louis Balleron (1869-1916)
De luidruchtige vogel, Rondo-polka

Giuseppe Verdi (1813-1901)
Elena's Bolero "Mercè dillette amiche"

Johann Strauss jr. (1825-1899)
Kaiser Waltz op. 437

recensie in de Nuenense Krant  (juli 2016)
Verslag en foto's: Frans Lammerts

Jonge Russische musici leveren volwassen prestatie

Verstilde momenten, dan weer uitbundig spel; aandachtig luisterend, dan weer enthousiast applaudisserend publiek: zomaar wat fijne ingrediënten van een bijzondere muziekzomeravond in een volle De Regenboog, afgelopen dinsdagavond 12 juli. Te gast voor het vierde achtereenvolgende jaar was het 20-koppige kamermuziekorkest Vasiliev Ostrov uit Sint-Petersburg onder leiding van Sergei Efaev.

'Julimaand - Ostrovmaand', daarvan zou je in Nuenen intussen wel kunnen spreken. Want het is inmiddels een dierbare traditie geworden dat deze groep jonge musici telkenjare in deze maand in Nuenen komt optreden. Tot nu toe tweemaal in Het Klooster, nu voor de tweede maal in De Regenboog. En het mag gezegd: qua akoestiek kan men zeggen dat Nuenen met deze alweer 17-jarige, architectonisch ook nog eens prachtige kerkruimte beschikt over een volwaardige concertzaal. Vasiliev Ostrov wist deze klankruimte ten volle te benutten. En mede dankzij de inrichting van de kerk, met het publiek in een halve cirkel geschaard rondom het orkest, de solisten bijna tussen het publiek in spelend, wist het een bijzondere, intieme sfeer te creëren.

Veelzijdig

Het programma bevatte een 13-tal werken van componisten van divers pluimage, van Bach tot Strauss, waarvan negen met een solist en in steeds wisselende orkestsamenstellingen. Voor de instrumentale soli bleek het orkest uit de eigen bezetting te kunnen putten, bewijs temeer dat het muziekgezelschap over een keur aan talentvolle jonge musici beschikt. Daarnaast leverde de internationaal bekende sopraan Laura Meenen twee fenomenale bijdragen, zó krachtig dat de akoestiek van de kerk het amper kon verwerken. (Dat laatste gold overigens ook voor fortissimi bij hoge fluitnoten.)

Ban

Naarmate het concert vorderde raakten de toehoorders steeds meer in de ban van de doorleefde vertolkingen door orkest en solisten. We onthouden ons hier van het noemen van (voor ons immers onbekende) namen. Maar we kunnen wél zeggen dat de vioolsoli in composities van Bach en Paganini de ziel raakten. Dat in een fluitconcert van Mozart de snelle solo virtuoos vertolkt werd. Dat hertzelfde gold voor de klarinet- en hobosolo's. Ook de niet-solostukken mochten er zijn. Van 'ha-heerlijk-Haydn' via 'The Sleeping Beauty' van Tchaikovsky tot op het eind de voor ons Nederlanders via André Rieu zo vertrouwde klanken van Strauss: de (inmiddels niet meer zo) Blauwe Donau en de polka 'Unter Donner und Blitz'.

Uitbundige reacties

Het was te merken dat het applaus van de toehoorders in uitbundigheid en warmte nog altijd toenam (met op het eind zelfs enig gejuich) naarmate het concert vorderde. Niet voor niets won het orkest prijzen op verschillende internationale concoursen. Hier was hoorbaar sprake van typisch Oost-Europees, nagenoeg foutloos perfectionisme. Maar dat dan wél gepaard aan (overigens minder op de voortdurend ernstige gezichten af te lezen) jeugdig enthousiasme in musiceren.

Van ons mogen ze voor hun Nuenense lustrum volgend jaar terugkomen!